Clubhistorie HVCH

Clubhistorie HVCH

HVCH wordt opgericht in 1932. De afkorting HVCH staat voor Heesche VoetbalClub Heesch. Na de oprichting in 1932 had HVCH in 1944 nog maar 30 leden. In 1966 waren dat er 300 en in 1979 700. Daarna liep het ledental weer iets terug en in 1990 waren er wederom 900 leden. In 2006 was er dan een echte mijlpaal. HVCH verwelkomde toen het 1000ste lid. Door uitgebreide nieuwbouw in Heesch groeit het aantal leden in de jaren daarna erg snel. Begin 2011 wordt het 1300e lid verwelkomt.

 

Historie HVCH 1
Vele jaren (bijna 40) schommelt HVCH 1 tussen de 3e en de 4e klasse. In 2006 wordt via de nacompetitie voor het eerste de stap naar de 2e klasse gezet. Na het kampioenschap in 2008 promoveert HVCH voor het eerst in de geschiedenis naar de 1e klasse. HVCH speelt sinds het seizoen 2010/2011 onafgebroken in de 1e klasse, waarin er twee keer in geslaagd wordt de nacompetitie te bereiken. Echter wist men beide keren geen promotie naar de hoofdklasse af te dwingen. In het seizoen 2021/2022 wordt HVCH kampioen van de 1e klasse, waarmee het ook promoveert naar de 4e divisie. Op het hoogste niveau tot dan toe wordt knap standgehouden.

 

Op 25 augustus 2010 mag HVCH voor het eerst in de geschiedenis aantreden in de KNVB-beker. Top-klasser Sparta Nijkerk komt naar Heesch voor een mooie avond. Met de rust staat het nog 1-2, maar de eindstand is maar liefst 1-5. Het Heesche doelpunt werd gemaakt door verdediger Tim Govers. In het seizoen van 2022/2023 weet HVCH de halve finale van de regionale beker te bereiken, wat recht geeft op een plek in de landelijke KNVB-beker.

Historie HVCH 2
HVCH 2 kende een paar zeer succesvolle jaren door twee keer achter elkaar kampioen te worden en het tot de reserve hoofdklasse te schoppen. Helaas moest ook weer een pas op de plaats gemaakt worden. In het seizoen 2008/2009 promoveerde HVCH 2 naar de reserve 1e klasse. Na een beslissingswedstrijd in het seizoen 2013/2014 wist HVCH 2 het kampioenschap in de 1e reserveklasse binnen te slepen en promoveerde naar de hoofdklasse. Inmiddels zijn ze gedegradeerd naar de 1e klasse. 

Historie HVCH Vrouwen
In 1970 werden de eerste ideeën geboren voor damesvoetbal bij HVCH. In januari 1971 meldden 18 dames zich bij de oprichtingsvergadering. In het seizoen 1971/1972 kwamen de HVCH-dames voor het eerst uit in de competitie. Vrouwen 1 speelde al een aantal seizoenen in de 3e klasse toen zij naar de 2e klasse promoveerden. Het damesvoetbal zit de afgelopen seizoenen zeker in de lift. Sinds het seizoen 2013/2014 komen er drie seniorendamesteams uit in de competitie. 


De meest succesvolste speelster van HVCH is zonder twijfel Kirsten van de Ven. Zij heeft haar jeugdjaren bij HVCH gespeeld en maakte sinds 2005 deel uit van het Nederlands elftal. Op het EK van 2009 wist Kirsten in de wedstrijd tegen Finland het allereerste doelpunt te maken namens Nederland op een Europees Kampioenschap. Inmiddels heeft Kirsten haar schoenen aan de wilgen gehangen en bekleed zij een functie binnen de KNVB. 

Historie Activiteiten
Voor de jeugd wordt er bijzonder veel georganiseerd. Sinds 2005 wordt op sportpark De Braaken de HVCH-voetbalweek  georganiseerd. Daar moet je wel tijdig voor inschrijven, want vol is vol. Tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt er gevoetbald in de zaal. Sinterklaas komt elk jaar voor de F-pupillen en is er voor de jeugdleden elk seizoen een geweldige carnavalsavond. En dan komen natuurlijk ook de Jeugdprins en zijn gevolg naar de kantine. De selectie geeft jaarlijks een clinic aan de F-jes. 

 

Ook voor de senioren zijn er verschillende activiteiten. De algemene feestavond en de kaderavond worden altijd goed bezocht. Dat is nu bij de Algemene Ledenvergadering helaas een stuk minder. De Nieuwjaarsreceptie op de eerste zondag van het nieuwe jaar is altijd reuze gezellig en de Wildwinterkermis is een happening op zich. Deze wildwinterkermis werd voor het eerst gehouden in 1984 en was een initiatief van dames 1. Dit evenement is inmiddels niet meer weg te denken van de activiteitenkalender.
Elke tweede zondag van januari staat de HVCH Winterwandeling op het programma. De eerste wandeling werd georganiseerd in 2005. Elk jaar wordt er door de Club van 50 een mooie route uitgezet.

Historie Clubblad HVCH

Sinds 1981 worden de leden van HVCH geïnformeerd via het clubblad Halve Goal. Daarvoor heeft wel enkele jaren het blad Voorwaarts bestaan, maar dat was voor alle sport- en jeugdverenigingen. Lang verscheen de Halve Goal 10 keer per seizoen, maar op een gegeven moment werd dit teruggedraaid naar vijf edities per seizoen. Inmiddels is de Halve Goal vervangen door Clubmagazine Blauw Gras, dat 3 x per jaar verschijnt. 


In 2000 krijgt HVCH zijn eigen website: www.hvch.nl

Laatste programma en uitslagen
Jeugd Senioren
Eerstvolgende wedstrijd HVCH 1

Geen wedstrijd op het programma.

Eerstvolgende wedstrijd HVCH VR1
zondag
22 sep.
11:30 uur
HVCH VR1
Woezik VR1
Mijn teams
Klik op wijzig om 'Mijn teams' te bewerken.
Hoofdsponsor
Hoofdsponsor Jeugd
Hoofdsponsor Vrouwen